Wednesday, 16 April 2014

Akal dan emosi menggunakan LAMAN SOSIAL

Emosi yang dihadapi oleh manusia ini berbeza mengikut keadaan yang dialami oleh manusia. Pelbagai emosi, pelbagai raga dan juga pelbagai keadaan dan situasi. Sekarang, manusia suka mencurahkan segala emosi di satu tempat yang dkatakan di LAMAN SOSIAL. 


   Terdapat pelbagai laman sosial yang boleh diperolehi sekarang dan yang paling popular FACEBOOK, TWITTER, BLOG dan sebagainya. melalui penulisan abjad yang diatur menjadi makna meluahkan isi-isi hati dan pemikiran yang terlintas di pemikiran manusia. LAMAN SOSIAL merupakan medium yang bagus dalam menghubungkan manusia dengan manusia tidak kira anda berada antara utara dan selatan, timur dan barat. 


   Saya TABIK dengan MEREKA-MEREKA yang menggunakan LAMAN SOSIAL ini sebagai satu medium ilmu yang begitu berguna bukan hanya kepada diri mereka sendiri malah kepada masyarakat mereka dalam menyampaikan pelbagai info-info yang begitu berguna malah dapat dipanjangkan dengan mengklik butang SHARE yang mampu menjadi sumber-sumber akhirat mereka.


   TETAPI!!!!!! medium ini juga digunakan untuk melontarkan perasaan yang memba** buta dan tidak waras pemikiran manusia yang bertamadun. Akal yang diletakkan oleh Allah di tempat yang paling tinggi di kepala untuk berfikir, jatuh di pijak di sepak dan dilontarkan dengan meluahkan perasaan yang begitu mengikut hawa nafsu AMARAH manusia memaki hamun 



SanG PeLanGi MenCOrEt KaTa

Monday, 11 February 2013

HIJRAH bermula dari hati

Assalamualaikum W.B.T 
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Entri kali ini bertajuk "HIJRAH bermula dari hati. Hijrah ialah satu perubahan yang dilakukan oleh seseorang ke arah kebaikan. Hijrah ini datang bila diniat bermula di dalam hati dengan keizinan Allah S.W.T..




Bila mana hidayah ALLAH datang menyapa, tiada siapa dapat menyangkanya. begitu juga penghijrahan yang berlaku dalam setiap diri manusia.. dengan keizinannya.. Insya-Allah tiada apa yang dapat menghalang melainkan dia perlu berlawan dengan dirinya sendiri.

Sebelum bermulanya niat untuk berhijrah, pasti akan ada pelbagai yang difikirkan yang membantutkan niat yang telah ditanamkan dalam hati.. itu yang dikatakan diri sendiri sebagai lawan yang paling besar dalam penghijrahan. tiada siapa yang boleh menghalang diri kita sekiranya kita kuatkan hati, iman dengan niat yang telah kita tanamkan. bak kata pepatah, "Mulut tempayan boleh ditutup tetapi mulut manusia memang tidak boleh ditutup. begitulah yang pasti kita akan hadapi dengan ejekan, perlian, cemuhan. tapi sekiranya kita niat itu kerana Allah, tidak akan ada yang dapat menghalang.


Usah pedulikan kata-kata mereka. penghijrahan bermula perlahan dengan niat dan sedikit perubahan yang baik. tengok tips di bawah ini.


Allah sentiasa di sisi kita walau kita susah atau pun senang, cuma adakah kita yang berada di sisi Allah di kala senang??? Di kala susah, baru kita merangkak untuk ke kain sejadah.. Manusia tidak sempurna dan sering melakukan kesalahan. Allah masih menerima taubat hamba-hambanya.. Semoga dipermudahkan urusan-urusan kita.. amin... Wallahualam...



SanG PeLanGi MenCOrEt KaTa

Thursday, 17 May 2012

InSAn- iNsaN ISTIMEWA dalam kEHiDupAnKU

Assalamualaikum... mulakan dengan Bismillahirahmanirahim

Dalam setiap kehidupan manusia pasti akan ada INSAN-INSAN istimewa yang paling kita SAYANG.. tol x?? Lahirnya aku pada 14 Ogos 1990, semua orang SAYANG kat aku... eh silap.. Semua orang aku SAYANG.. hehehe... 

Pertama sekali orang yang aku sayang ialah Encik Abah dan Puan Emak. Tanpa mereka sapalah aku an.. tol x?? hehehe... Mereka lah yang besorkan, didik, ngajo, rotan, membebel dan sebagainya la.. complete untuk aku jadi orang sepanjang aku hidup 22 tahun ni.. Hasil apa yang diorang ni wat la aku dapat belajar tinggi-tinggi walaupun aku tak tinggi... hasil berkat mereka aku skang tengah menyambung pengajian di IPG Kampus Ipoh, Perak... sob2 sedihnya.. berada di perantauan.. teringat lagu raya... menitis air mata.. hehe... bohong je 2.. 

Insan-istimewa yang lain ialah adik beradik aku yang 8 orang.. untuk makluman korang... wah!!! adik beradik aku ni ramai.. riuh la kalo semua ada kat rumah... hehe... semua aku sayang!! luv u ollz... ngeh2... diorang ni la yang banyak tegur, nasihat, membebel dan sebagainya la... kalo x ntah jadi apa la aku skang.... ingat lagi la masa aku kecik2 kena bebel2 xleh main2.. blaja leklok... hehe... itu la diorang.. kalo xda diorang mmg aku ni hidup x berpendirian la skang... hehe... diorang MARAH sebab SAYANG.. tol x?? mana la ada abang or kakak nak tgk adiknya susah kn... 

Lepak di tempat boling


Beriya abg lid angkat bola boling.. strike x jugak..

Puan Emak, Kak wa (isteri abg man), dan abg man (abg no 4)

Kak comel n anak2 buah..

dengan Puan Emak yang terSAYANG

Zahin yang comel


Baru lepas salam2

Dengan abah!!! dan mereka2... hehehe

Ada lagi la yang aku hampir terlupa.... hehe.. anak-anak BUAH yang sangat-sangat aku sayangi.. hehe.. walaupun Usu suka NYAKAT.. tapi usu sayang korang.. kakak, efi, haikal, raizq, zack, zafran, zahin, hazim, haziq, iman, izzah dan auni... ramai x?? sume ada 12 orang.. n tahun ni ada lagi sorang.. wah.. meriah kalo semua balik.. penat mengemas... haha.. diorang wat sepah yang kena kemas usu jugak... Sayang korang sume.... muah3x!!! hehehe...

Sume ada kecuali enal.. ke mana ntah die g time ni...


SanG PeLanGi MenCOrEt KaTa

Menerokai WORLD of BLOG

Assalamualaikum W.B.T

wah2... sakan benor ye aku mengedit blog... alhamdulillah sejak 2 menjak aq mengaktifkan blog ni semakin SAYANG la aku kat blog. Aku xda la pandai sangat dalam menCANTIKkan blog ni. tapi aq refer pada yang PAKAR. 

Orang yang pertama aq refer ialah NORSUHANA binti MANSOR.. die classmate aku kat tempat aku belajar. Die ada blog die sendiri iaitu http://mystory4eva.blogspot.com/. Blog die cantik, sO aq mintak la die tolg ajar design blog2 ni... 

ni lah blog SuE-cHan... comelkan..

Die pn tunjuk, aq pun tgk die bukak kan satu blog kat aq. Blog ni banyak bg widget2 yang comel. Kalo nak tgk2 widget yang comel klik sini. Banyak benda kita boleh pilih rambang mata. aku pilih punya pilih terklik satu web ni iaitu web http://jombinabelog.blogspot.com/. Blog ni banyak sangat bagi tutorial how to make ur BLOG.. haha... comel2.. da la mudah, senang nak faham.. ikut jela apa yang dibgtau... nak tgk x blog nya mcm mne... meh sni aku tnjuk.. 

Tengok header blog ni pn da tau comel kan...
Kalo korang nak belajar ngan mendalam. g la tgk kat blog ni... itu je la yang aq nak share wat masa ni.. tata~ adios~

SanG PeLanGi MenCOrEt KaTa

Wednesday, 16 May 2012

CinTA dan SahAbat

CINTA??? apa tu?? semua orang tahu apa itu cinta..
SAHABAT??? apa tu?? pasti anda semua tahu..

Hati manusia kadangkala keliru dengan cinta dan sahabat

Tapi tahukah bermulanya cinta dari sahabat, dan bermulanya sahabat juga dari cinta. Cinta ini ABSTRAK..
cinta bukan hanya untuk sang LELAKI kepada sang PEREMPUAN. tetpai cinta ini boleh kepada apa, siapa dan bila-bila sahaja. Jangan cetekkan fikiran anda mengenai cinta yang telah dikurniakan oleh ALLAH S.W.T kepada kita.


Cinta untuk sahabat. Sahabat merupakan insan yang penting dalam hidup kita. sesungguhnya sahabat ni lah tempat kita LUAH, MUNTAH, CERITA segala tentang SUKA dan DUKA corat carit kehidupan seharian kita. Dengan shabat nilah kita gelak, nangis, marah, sedih dan seangkatan dengannya lah. Jadi orang yang patut kita hargai ialah sahabat. Dalam dunia ini banyak hari-hari yang telah diwujudkan macam hari IBU, hari AYAH, hari GURU malah hari KEKASIH juga ada. tapi kalau difikirkan balik cuma hari SAHABAT sahaja belum wujud dalam dunia. Tapi yang penting kita tahu hari-hari sahabat sentiasa ada dalam hidup kita.

Cinta VS Sahabat. apa yang anda faham. adakah boleh kita samakan cinta dengan sahabat atau kita bezakan ia??? mari kita lihat dalam fikiran masing-masing. bermulanya kita mula bermain-main, kenal-kenal, mengorak langkah ke persekolahan semua bermula dengan kawan. kita tak pernah kenal apa itu cinta. Jadi jangan salahkan sahabat sekiranya diri kita mengabaikan cinta.



Sahabat, Sahabat, Sahabat... siapakah kah yang kita akan pilih?? sahabat atau kekasih?? di kala senang atau pun susah.. Dari sahabat menjadi cinta boleh kita menggunakan formula ini SAHABAT = CINTA?? tepuk dada tanya lah diri... 





SanG PeLanGi MenCOrEt KaTa

16 Mei hePPy tEAcheR's Day!!


16 Mei merupakan tarikh paling keramat setiap tahun kepada guru-guru di seluruh dunia. 


Selamat Hari Guru, Happy Teacher's Day, Kyōshi ni keisai (bahasa jepun)  and so on yang sama maksud la ngan tarikh hari ini. Apa yang korang tau dan faham selama korang sekolah... konfirm2 la korang akan cakap hari ni adalah hari mengingati jasa-jasa guru yang sering mendidik kita.. betul x?

Sepanjang kita bersekolah sudah tentu akan ada sambuta ini disekolah. Setiap tu la cikgu-cikgu ni banyak dapat hadiah. sebenarnya diorang pun tak kemaruk ngan hadiah-hadiah kita yang tak seberapa ni. yang penting kita sebagai murid ni hargai la ilmu yang diajar.

sebenarnya kalau nak diikutkan, semua guru tau yang pasti murid-murid ada cerita-cerita di belakang dalam istilah kata lain MENGUMPAT.. almaklumlah, manusia nampak saja yang tak kena sibuk nak mengata.. aish.. tapi itu lah yang dikatakan lumrah kehidupan. kalau KORANG da jadi cikgu baru KORANG tau penatnya mengajOR ni.. haha..

Istilah penat sebenarnya xda dalam kamus cikgu ni.. ye dok?? betul kalau cikgu da penat, lama diorang bungkus semua barang balik rumah.. x payah susah-susah ngajor.. kita sebagai pelajar tak kesah lah cikgu ni ngajar tak masuk otak ke tak masuk telinga apa orang kata "masuk telinga kanan kuar telinga kiri" ahahahai.. mcm 2 la istilah... diorg tetap bagi ilmu dengan ikhlas kat kita.. ucapan TERIMA KASIH dan SELAMAT HARI GURU pun da cukup sebenarnya menjadi hadiah untuk membalas jasa mereka...



SanG PeLanGi MenCOrEt KaTa

Copyright© All Rights Reserved sangpelangimencoretkata.blogspot.com